Людям з порушення зору Звичайна версія

Одеський стадіон «Чорноморець» з 21-ї спроби знайшов свого покупця!

25.05.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ. 22.05.2020 відбувся продаж нежитлових будівель центрального стадіону «Чорноморець», розташованих в Одесі за адресою вул. Маразліївська, 1/20, що перебували на балансі АТ "ІМЕКСБАНК". Ціна продажу склала 193,8 млн грн.

Покупцем стала компанія ALLRISE CAPITAL INC. (Сполучені Штати Америки). Організатором торгів виступила компанія «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» (FFN), аукціон був проведений за голландською моделлю.

Фонд очікує підписання договору та перерахування коштів, що будуть спрямовані на задоволення вимог кредиторів АТ «ІМЕКСБАНК» та державі. Нагадаємо, станом на 01.05.2020 Фонд гарантування виплатив вкладникам АТ «ІМЕКСБАНК» 4,2 млрд грн гарантованого відшкодування.

Стадіон знайшов свого покупця після 20 безуспішних спроб продажу на відкритих аукціонах: через електронну систему Прозорро.Продажі та за допомогою іноземних радників, окремо та у складі пулів з правами вимоги за кредитами. Продажі цього об’єкта, як і решти активів в управлінні Фонду, стартували зі 100% балансової вартості.

Як повідомляв Фонд гарантування вкладів, і сам спосіб переведення стадіону «Чорноморець» у заставу за кредитами у банку АТ "ІМЕКСБАНК", і подальші судові позови навколо нього обумовили складність продажу цього об’єкту. Зокрема, після передачі банку в управління Фонду виявилось, що 90% корпоративного кредитного портфелю – інсайдерські кредити, видані наближеним та пов’язаним із власниками банку компаніям.

На це вказує, зокрема, таке: упродовж 2011-2014 р.р. між АТ «ІМЕКСБАНК» та низкою позичальників-юридичних осіб було укладено 41 кредитний договір на загальну суму майже 8 млрд грн, однак за кілька місяців до запровадження тимчасової адміністрації (її було введено 27.01.2015) високолівідні застави за кожним з цих окремих кредитів були виведені і 25.12.2014 підмінені одним на всіх забезпеченням – одеським стадіоном «Чорноморець». Для цього його попередньо було безпідставно переоцінено в кілька разів, що дало змогу штучно збільшити його заставну вартість до 7,8 млрд грн.

З моменту запровадження тимчасової адміністрації усі позичальники за вказаними 41 кредитом перестали виконувати свої зобов’язання перед банком, не зважаючи на неодноразові вимоги щодо сплати кредитної заборгованості, надіслані їм і майновому поручителю АТ «ІМЕКСБАНК».

16 травня 2017 банку  під управлінням Фонду вдалось стягнути заставу та набути право власності на нежитлові будівлі центрального стадіону «Чорноморець». При цьому упродовж усієї процедури ліквідації стадіон ставав предметом судових тяжб і навіть судового арешту, який вдалось зняти в судовому порядку лише у 2019 р.

Окремо варто зазначити, що з огляду на соціальну значимість об’єкту 24 травня 2017 року між Фондом гарантування вкладів, ГО «ФЕДЕРАЦІЯ ФУТБОЛУ УКРАЇНИ» та АТ «ІМЕКСБАНК» було укладено тристоронній меморандум, за яким сторони висловили зацікавленість у підтриманні та збереженні всіх його функціональних властивостей та його використанні за цільовим призначенням з метою розвитку футболу на місцевому рівні та продовжені всіх соціальних програм у регіоні, пов’язаних з використанням стадіону.