Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд гарантування вкладів оскаржуватиме в судах накладення арешту на стадіон «Чорноморець»

01.07.2020

Як повідомлялося раніше, 22.05.2020 на відкритому аукціоні з двадцять першої спроби Фонду вдалося продати стадіон «Чорноморець» у м. Одеса, що належить неплатоспроможному АТ «ІМЕКСБАНК». Покупцем  стала американська компанія ALLRISE CAPITAL INC., яка сплатила 193,7 млн. грн. Кошти надійшли на рахунок банку і повинні бути виплачені його кредиторам.

Покупець і АТ «ІМЕКСБАНК» розпочали підготовку до укладення нотаріального договору купівлі-продажу. Однак, 11.06.2020 ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва у справі № 761/16906/20 серед іншого накладено арешт і на стадіон, що унеможливило укладення договору купівлі-продажу.

Положення Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» прямо забороняють накладення арешту на майно, що належить неплатоспроможному банку. Водночас найбільш дивним у діях слідчого судді є той факт, що саме він раніше вже скасовував арешт на інші активи АТ «ІМЕКСБАНК». При цьому арешт стадіону неодноразово було визнано незаконним ухвалами Київського апеляційного суду.

Зважаючи на обмежені строки ліквідації банку, а також на ще більш обмежені строки на укладення угоди купівлі-продажу, внаслідок чергового необґрунтованого арешту на майно кредитори банку можуть втратити можливість задовольнити свої вимоги за рахунок надходжень від продажу.

Подібні судові ухвали завдають серйозної шкоди інвестиційній привабливості України, адже жоден інвестор не буде вкладати кошти в економіку держави, де суд, незважаючи на наявність прямої заборони закону та вже скасованого арешту, повторно арештовує майно неплатоспроможного банку і унеможливлює оформлення права власності.

 Фонд гарантування вкладів не може залишити ці факти без уваги Вищої Ради Правосуддя, тому розпочав підготовку відповідних скарг. Ухвалу слідчого судді було оскаржено до апеляційного суду, а також банком було подано клопотання про скасування арешту майна до Шевченківського районного суду міста Києва.  Апеляційну скаргу до розгляду призначено на 02.07.2020 на 13:00 у Київському апеляційному суді, а клопотання про скасування арешту – на 03.07.2020 на 14:30 у Шевченківському районному суді м. Києва.