Людям з порушення зору Звичайна версія

1 березня суд розгляне апеляційну скаргу Фонду у справі проти власника «Імексбанку» Леоніда Клімова на 8,4 млрд грн

28.02.2023

1 березня 2023 р. об 11:15 год. в Північному апеляційному господарському суді розглядатиметься апеляційна скарга Фонду у справі про відшкодування збитків АТ «ІМЕКСБАНК» (далі - Банк) на суму близько 8,4 млрд грн. Фонд оскаржує ухвалу Господарського суду м. Києва від 17.01.2023 у справі №910/581/23, якою повернуто позов Фонду до Леоніда Клімова, власника Банку і засновника АТ «Футбольний клуб «Чорноморець», та колишнього менеджменту Банку про відшкодування збитків Банку.

Судове засідання відбудеться у відкритому режимі. Запрошуємо для висвітлення представників ЗМІ.

Суд першої інстанції відхилив позов Фонду за формальними ознаками, мотивуючи своє рішення тим, що Фонд порушив правила об’єднання позовних вимог: за висновком суду, вони не є пов`язаними між собою, оскільки ґрунтуються на понад 200 управлінських рішень щодо укладення 50 окремими суб`єктами господарювання кредитних договорів та договорів забезпечення.

Такі висновки суду повністю суперечать вже сформованій судовій практиці, зокрема, не враховують наявні 8 постанов Верховного Суду у подібних спорах, розглянутих по суті, якими задоволено скарги Фонду, а справи направлено на новий розгляд.

Крім того, наявні ще 4 висновки Верховного Суду виключно щодо об’єднання позовних вимог, якими встановлено правильність дій Фонду, оскільки вимоги до посадових осіб органів управління банку мають розглядатися разом у межах однієї справи. І повний склад правопорушення можна встановити лише шляхом системного аналізу всієї сукупності дій чи бездіяльності цих осіб.

Проте суд першої інстанції при розгляді справи щодо ІМЕКСБАНКУ повністю проігнорував рішення касаційної інстанції всупереч норми про врахування висновків Верховного Суду (ст. 13 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»).

Фонд сподівається на справедливий розгляд скарги апеляційним господарським судом, з урахуванням сформованої судової практики Верховного Суду у подібних правовідносинах.

Нагадаємо, позов Фонду проти власника та колишнього менеджменту АТ «ІМЕКСБАНК» містить докази виведення коштів з Банку на користь його власника через схемне кредитування 36 позичальників (пов’язаних з власником банку осіб) шляхом укладання 41 кредитної угоди, що склало майже 56% кредитного портфелю Банку за балансовою вартістю. Так, з-під застави було виведене високоліквідне забезпечення, натомість єдиним забезпеченням за вказаними кредитними угодами було заведено стадіон «Чорноморець», реальна вартість якого була значно нижчою заборгованості за кредитами. Докладніше про схеми виведення коштів з банку – за посиланням.

Вказані дії стали причиною неплатоспроможності Банку і нестачі коштів для повного розрахунку з його кредиторами під час процедури ліквідації. Станом на 01.02.2023 сума незадоволених вимог кредиторів АТ «ІМЕКСБАНК» складає 8,4 млрд грн. Фонд розраховує на захист законних інтересів кредиторів у суді та інформуватиме суспільство про розвиток подій на своєму сайті.